16 veljače 2017.

 

GOSPODINE PICULA, ZAŠTO PUŠETE U GRČKA I BUGARSKA JEDRA?

 

Otvoreno pismo Alda Klimana, hrvatskog i makedonskog književnika i predsjednika Makedonskog kulturnog foruma iz Pule socijaldemokratskom europarlamentarcu Toninu Piculi

 

Na prijedlog Rezolucije Europskog parlamenta o Republici Makedoniji koji je u siječnju pripredio i pred Komitetom za vanjske poslove predstavio izvjestitelj Ivo Vajgl obrušila se kanonada grčko-bugarskih europarlamentaraca s oko dvije trećine od 318 amandmana sa zahtjevom da se u cijelosti brišu pojmovi „Republika Makedonija”, „Makedonija” i pridjev „makedonski” koji su u tom prijedlogu Rezolucije mnogo puta spomenuti, te da se ime Republika Makedonija zamijeni pojmom „zemlja”, a ostale reference pojmovima „njeni”, „ona” i sl., pa sve do zahtjeva za osudom političke krize u Makedoniji i oduzimanjem preporuke za početak pregovora za ulazak Republike Makedonije u EU te zahtjeva za priznavanje navodnih 100.000 Bugara u Makedoniji.   

To je već sto puta viđeni larpurlartistički i sf poltički, pa i krajnje dosadan film u grčko-bugarskoj produkciji, s točkom na i zastupnika Jorgosa Epitidejosa iz grčke neofašističke stranke Zlatna zora sa zahtjevom da se u Rezoluciju unese i amandman „promjena imena”.

Ono što je doista novo, ono što frapira, ono što mi nikako ne ulazi u glavu, jeste aktivno uključivanje hrvatskog socijaldemokratskog europarlamentarca Tonina Picule u tu mračnu, profašističku, za makedonski narod i Republiku Makedoniju krajnje ponižavajuću grčko-bugarsku propagandu. Zašto se jednostavno nije držao one drevne mudrosti: „Kad ne znaš nešto pametno reći – onda šuti”. Jer, upravo gospodin Tonino Picula amandmanom 14 traži da se iz Vajglovog izvješća u cijelosti brišu pojmovi „Republika Makedonija” i „Makedonija”.

Pitam se, gospodine Picula, što vam je to trebalo? Što su vam skrivili Makedonci i Republika Makedonija? Što su Makedonci i Republika Makedonija učinili nažao Hrvatima i Republici Hrvatskoj koje su uvijek smatrali svojim uzorom i primjerom nacionalne svijesti i borbe za vlastiti identitet i suverenitet? Što vam je skrivilo gotovo 5.000 Makedonaca koji kao lojalni građani žive u Republici Hrvatskoj, svojoj drugoj domovini i za koju su se rame uz rame s Hrvatima borili i u Domovinskom ratu? Mnogi su vam vjerojatno dali i svoj glas kada ste izabrani u Europski parlament. O, kakve li iluzije! - koja se, vjerujem, nikada više neće ponoviti!

Zašto ste, gospodine Picula, posve izgubili kompas i odjednom se odlučili puhati u ta svima znana grčka i bugarska jedra? Možda zato što je to sada postalo „modni trend” u Europi koja nema druga pametnija posla nego da se na svaki način i uz sve nadrealne međunarodne pritiske i političko nasilje pokuša zadati posljednji, smrtni udarac Republici Makedoniji i makedonskom narodu?

 Ali, gospodine Picula, to je, vidjet ćete, ipak samo modni trend kojem ste se lakomisleno prepustili i na što vas je netko vješto nagovorio - tako površno za čovjeka s vašim diplomatskim iskustvom! Upali ste u škare grčkih i bugarskih, ali i inih europskih lobija koji su se trenutačno uzobijestili protiv Republike Makedonije, jer samo to može biti razlogom vašeg vratolomnog civilizacijskog obrata od kojeg Republika Hrvatska nema ama baš nikakve koristi. Dapače, samo ste nanijeli štetu njezinom međunarodnom ugledu. Moderno, a ne ovako pomodno, bilo bi da ste se zauzeli za Republiku Makedoniju i za makedonski narod, koji u bližoj i daljoj povijesti nije proživio ništa manje patnji od hrvatskog naroda, pa biste bar to trebali razumjeti.

Ali vi ste, gospodine Picula, očigledno u nekom drugom filmu, a ovo vam je nedvojbeno najgora uloga. Nažalost, Makedonci će vas pamtiti baš po njoj, jer doista je teško kada ti predstavnik prijateljskog hrvatskog naroda usred Europskog parlamenta zabije nož u srce.

 

16. veljače 2017.  Јади бурек

Gospodine Picula, zašto pušete u grčka i bugarska jedra?

http://www.jadiburek.com/sodrzina_detalno.aspx?id=2855