OSLOBAĐANJE POLITIČKIH ZATVORENIKA U REPUBLICI MAKEDONIJI

 

Uvaženom Luigiju Di Maiou,

ministru vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije

 

Poštovani, slobodan sam, kao makedonski i hrvatski intelektualac i javni djelatnik, obratiti vam se s molbom da uložite sav svoj diplomatski i politički autoritet i utjecaj da Republika Italija pred najvišim instancama Europske Unije zatraži hitno obustavljanje svih daljnih radnji oko prijema Republike Makedonije u to visoko europsko društvo, i ishoduje potpuni moratorij na sve daljnje aktivnosti u tom smislu, sve dok u Republici Makedoniji bezuslovno ne budu pušteni na slobodu svi politički zatvorenici, koji su u monstruoznim montiranim političkim procesima u svezi s događajima od 27. travnja 2017. godine osuđeni za navodni terorizam na drakonske kazne u ukupnom trajanju od 211 godina, te dok im se ne organizira i održi pravedno, objektivno suđenje za sudjelovanje u događajima toga dana, koji su, zapravo, bili na razini insceniranih nereda i naguravanja u sabornici, izazvanih apsolutno protuustavnim i izvanproceduralnim, nasilnim konstituiranjem makedonskog parlamenta.

Aktualna vlast premijera Zorana Zaeva tada se beskrupulozno poslužila svojim politički i stranački posve podčinjenim i uzurpiranim tijelima najviših sudbenih vlasti u toj državi da tim, u novijoj povijesti Europe neviđenim političkim procesima i presudama, svim građanima Republike Makedonije utjera strah u kosti i suzbije svaku moguću daljnju reakciju i svaki daljnji otpor njegovoj bezobzirnoj autoritarnoj moći koja je, kao što vam je već zasigurno dobro poznato, duboko ogrezla u korupciji i kriminalu, u bezobzirnom zatiranju medijskih i ljudskih sloboda, u brojnim milijunskim korupcijskim aferama, od reketiranja istaknutih poslovnih ljudi i poduzeća, do izravne čvrste sprege s balkanskom i inom mafijom i njenim brojnim najopasnijim bosovima, za kojima su raspisane europske i svjetske tjeralice, a kojima su upravo vlasti Zorana Zaeva, svima od reda, izdale makedonske putovnice s lažnim imenima i, štoviše, bile s njima u najbližem i najizravnijem kontaktu, o čemu svjedoče brojni dokumenti i dokumentarne fotografije, omogućivši im na taj način slobodno kretanje po mnogim europskim zemljama, ali i nesmetan boravak i kriminalno djelovanje u i iz Republike Makedonije prema drugim državama.

Republika Makedonija danas je jedina zemlja na prostoru slobodne i civilizirane Europe u kojoj postoje politički zatvorenici, koji se, k tomu, drže po makedonskim zatvorima u nehumanim i životno ugrožavajućim uvjetima. Riječ je uglavnom o ljudima mlađe i srednje dobi, od kojih su neki i sa značajnijim zdravstvenim problemima, većinom istaknuti makedonski intelektualci.

Pod snažnim pritiskom javnosti, i kako bi umanjio političku štetu na vlastiti račun pred domaćom i svjetskom javnošću, Zaev je nekolicinu iznimno viđenih makedonskih umjetnika i intelektualaca, među kojima je bio i makedonski bariton svjetskoga glasa Igor Durlovski, nakon što su nepravedno odležali u zatvoru po pola godine, i dulje vrijeme, bio primoran pustiti na slobodu, a ostalima je ponudio mogućnost „da se pokaju“, što su oni, ne osjećajući se krivima, energično odbili. Među njima je najistaknutije ime Jane Čento, unuk prvoga predsjednika Prezidijuma ASNOMA (Antifašističkog Vijeća Narodnog Oslobođenja Makedonije) Metodija Antonova – Čenta (Metodija Antonov – Čento), to jest prvoga predsjednika Demokratske Federativne Makedonije (od 2. kolovoza 1944.), legendarnog makedonskog nacionalnog domoljuba i političara, koji je u poslijeratnim jugoslavenskim poltičkim čistkama doživio upravo takvu sudbinu: na montiranom političkom procesu osuđen je, te je kao politički zatvorenik i osuđenik grubo odstranjen iz tadašnjega političkog i javnog života, koji se u tim nehumanim uvjetima ubrzo i ugasio.

Njegov unuk, četrdesetogodišnji odvjetnik, otac maloljetnog, četverogodišnjeg  djeteta, koje do sada nije vidio jer je već toliko dugo u strogom političkom zatvoru, Jane Čento, osuđen na 15 godina zatvora pod optužbom za terorizam (na prizivnom sudu kazna mu je smanjena na 13 godina), našavši se danas na čelu tzv. makedonskih Ustavobranitelja, postao je simbolom makedonskog beskompromisnog nacionalnog otpora sramotnoj, nenarodnoj, autoritarnoj, korumpiranoj i kriminalnoj vlasti Zorana Zaeva.

Za nedjelju, 25. travnja 2021. godine, u Makedoniji su zakazani veliki narodni prosvjedi, i to bez političkih obilježja, sa zahtjevom da se Jane Čento i svi Ustavobranitelji bezuvjetno puste na slobodu, i da im se organizira pravedno suđenje za sudjelovanje u gore spomenutim nemilim događajima.

Poštovani, molim vas da, zauzimajući se u samoj Republici Italiji i pred najvišim instancama Europske Unije za moratorij na sve daljnje aktivnosti oko otpočinjanja pregovora s Republikom Makedonijom za njezin prijem u EU, te za hitno oslobađanje makedonskih političkih zatvorenika, iskažete veličinu demokratskog duha kojim se s pravom ponosi talijanski narod, s kojim makedonski narod i svi građani Republike Makedonije njeguju davno, duboko i posvjedočeno prijateljstvo i uzajamnu blagonaklonost.

Unaprijed vam se zahvaljujem na zauzimanju za ovu važnu i neodgodivu humanu stvar koja se najizravnije tiče i našeg poimanja suvremene Europe i njenih država kao civilizacijskog prostora nepomućenih ljudskih sloboda, u kojima pojam politički zatvorenik danas jeste i treba biti samo jedan mučan povijesni anakronizam.

Primite izraze moga dubokog štovanja.

Aldo Kliman,

makedonski i hrvatski književnik

 

25 април 2021, Denesen.mk Online

Алдо Климан со писма до европските политичари:

Ослободување на политичките затвореници во РМ, осудени за „27 април“!

https://denesen.mk/aldo-kliman-so-pisma-do-pettmina-evropski-politichari-osloboduvanje-na-politichkite-zatvorenici-vo-republika-makedonija-osudeni-za-nastanite-na-27-april-2017/